Categorieën
wonen

Taxateur Tiel nodig

Een taxateur is een onafhankelijk persoon die de waarde van een woning inschat. Door een taxateur in Tiel in te schakelen verkrijg je een taxatierapport over de woning waar jij interesse in hebt. Dit rapport is noodzakelijk voor het verkrijgen van de hypotheek en ook kun je dit rapport gebruiken voor de aan- en verkoopbeslissing. De taxateur bepaalt dus de waarde van je droomhuis zodat jij weet dat je niet teveel betaalt.

Wat doet een taxateur?

De taxateur bepaalt de waarde van het huis dat je wilt gaan kopen. Hierbij kijkt de taxateur onder andere naar de constructie, de omvang van het huis, de omgeving, het onderhoud en het energielabel van de woning. Als je een hypotheek af wilt sluiten om een woning te kopen wil de hypotheekverstrekker weten wat het huis waard is. Het kan namelijk zijn dat de vraagprijs niet in verhouding staat tot de waarde van het huis. Met een taxatierapport kun je deze waarde aantonen. Een taxatie is daarom verplicht, tenzij je een nieuwbouwwoning aankoopt.

Taxateur Tiel

Wanneer schakel je een taxateur in?

Je laat een taxatie pas uitvoeren op het moment dat je zeker weet dat je een bepaalde woning wilt kopen. De mogelijke hypotheekverstrekker heeft het taxatierapport namelijk pas op dat moment nodig. Neem dus eerst de tijd om verschillende woningen te bezichtigen en bepaal daarna welke hypotheek bij jou past. Het kost geld om een taxateur in te schakelen, vandaar dat je deze niet meeneemt naar iedere woning die je bezichtigd maar alleen naar het huis dat je uiteindelijk aan wilt schaffen. Ook als verkopende partij kun je jouw huis laten taxeren. In dit geval helpt de taxatie je bij het bepalen van een realistische vraagprijs.

Wat kost een taxateur?

De kosten van de taxatie zijn afhankelijk van de taxateur in Tiel die je uitzoekt. Sommige makelaars zijn ook taxateur. In dat geval is het vaak prettig om het huis te laten taxeren door je aankoopmakelaar. Gemiddeld betaal je rond de €500,- voor een taxatierapport. Daarnaast kunnen er bijkomende kosten zijn, zoals administratiekosten, kadastrale kosten en eventuele validatiekosten als je een hypotheek af wilt sluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). In dat geval worden de kosten van de taxateur met minimaal €50,- verhoogd. De andere kosten worden vaak berekend op basis van de getaxeerde waarde. Gemiddeld bestaan de kosten uit een percentage tussen de 0,17% en 0,2%. De kosten van het taxatierapport zijn doorgaans aftrekbaar van je belastbaar inkomen in box 1, waardoor je belastingvoordeel krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *